Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gastrotoulky Toskánskem - Černé olivy strýce Luciana

Abych si udržela mentální zdraví a totálně nezblbla z vánočních koled a vůně vanilkových rohlíčků, vracím se často v myšlenkách do svého toskánského domova. 

Už jsem v Česku skoro měsíc a pomalu a jistě začínám pociťovat známý neklid. Mnoho z nás, co sedíme zadkem na dvou židlích, řeší neustále dilema, kam vlastně patří. A já to mám taky tak. Když jsem delší dobu v Itálii, chci do Čech. A když jsem v Česku, chci zpět do Itálie. Nejraději bych skloubila obě země dohromady a všechny mé blízké z obou zemí nastěhovala do jednoho domu.

Ale až se vrátím do Itálie, čeká mě olivobraní.

Mám totiž v garáži rozložené černé olivy, které jsme na podzim natrhali na stráních v horách u strýce Luciana. A od něj mám také recept na to, jak je připravit, aby byly jedlé a abychom si na nich po celý příští rok mohli pochutnávat.

Jak známo, žádné olivy nejsou jedlé v okamžiku, kdy si je utrhnete ze stromu. Jsou tvrdé a odporně hořké. Abyste je dostali do jedlého stavu, musíte je nejdřív na několik dnů minimálně namočit do slané vody. Stejně by mě zajímalo, jak na to lidi přišli, že oliva je jedlá.

Takže pokud se nějak, nevím jak, dostanete k čerstvým černým olivám, tady je recept strýce Luciana.

Černé olivy propláchneme ve vodě a necháme uschnout. Pak je rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a zasypeme hrubou mořskou solí (na každých 5 kg oliv 1kg mořské soli), zasypeme na jemno nakrájenou mandarinkovou kůrou a několika stroužky česneku. Pořádně promícháme. Olivy pak necháme pomalu schnout v temné a chladné místnosti a jednou až dvakrát týdně je znovu promícháme. Sůl z nich vytáhne hořkost a mandarinková kůra a česnek jim dá báječné aroma. Celý schnoucí proces trvá cca 2 měsíce.

Chodit otáčet olivy je po dobu mé nepřítomnosti manželův úkol. Sice u toho neustále frfňá, ale když pak připravím králíka na černých olivách, tak si na něm rád pochutnává. (Vlastně ne, čvachtá si, manža si přece zásadně čvachtá).

Až se tedy vrátím, uložím už vysušené olivy do skleniček i s trochou soli a mandarinkovou kůrou a zaliju malým množstvím panenského olivového oleje. Takto mi v regálech vydrží celý rok. Dělám to strašně ráda. Celý dům mi voní po sušeném ovoci a olivách.

Na večeři pak obvykle máme paté z oliv. Co je paté z oliv? Naprosto jednoduchá záležitost. Hoďte do mixéru vypeckované černé olivy (jakékoliv), jednu slanou ančovičku, jeden stroužek česneku, kapku panenského olivového oleje a rozmixujte. Dochuťte solí, je-li potřeba.

Olivové paté pak namažu na horkou bruschettu a otevřu nějaké temně rudé Chianti. Manžel po dlouhém odloučení znovu pocítí vůni a teplo domova a tohle souznění nám vydrží mnoho dnů i nocí.

Mít dva domovy je zkrátka super !

Autor: Zuzana De Rosa | pondělí 22.12.2014 0:07 | karma článku: 17,06 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Zuzana De Rosa

Jak se (ne)hubne v Itálii

Zhubnout v Itálii? Pro mě naprosto neřešitelný problém. Já vždycky zhubnu jen v Česku. Teď zrovna jsem se vrátila a známí Italové si mě se zájmem prohlíželi a ptali se mě, jak je možné, že mě tak krátký pobyt doma změnil.

11.5.2015 v 8:12 | Karma: 30,57 | Přečteno: 4208x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Velikonoce v Itálii? Plus 10 kg !!!

Prožít velikonoční svátky v Itálii znamená připravit se na to, že vaše snaha zhubnout dostane vážné trhliny a všechna kila, která jste od Vánoc pracně shodili, se vám znovu budou vysmívat z nedopnutých kalhot. Italskými Velikonocemi se totiž musíte doslova „prožrat“.

28.3.2015 v 11:27 | Karma: 26,92 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Voňavé, křupavé a plné chuti - prasátko jménem Porchetta

Nejoblíbenější rychlé občerstvení v Itálii voní po jemném vepřovém mase, bylinkách a křupavé kůrce. Žádná placatá rozemletá kráva v housce s marmeládou ji absolutně nemůže konkurovat. Prasátko se tady jmenuje Porchetta a najdete jí napříč celou Itálií ve stáncích, na trzích, u prodejců podél cest, ale i v masnách a obyčejných obchodech.

23.3.2015 v 14:27 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Omyl jménem Mozzarella

Za devatero horami a devatero řekami, v jedné malé vesnici v italské Kampánii, žil byl sýrař Pasquale. Jednoho dne se probudil do zakaboněného rána, i z postele vstal jak se říká zadkem napřed, nasnídal se a ještě celý rozcuchaný

16.3.2015 v 15:32 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4605x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Můj (ne)přítel automobil

Já a automobil máme spolu takový zvláštní vztah-nevztah. Toužíme po sobě, ale nejsme příliš kompatibilní. Řízení mě v útlém mládí nikdy neoslovilo a to se mi na stará kolena vymstilo.

13.3.2015 v 13:42 | Karma: 18,23 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Milostná romance v San Remu

S festivalem v San Remu je to tak trochu jako s Berlusconim - nikdo ho nechce, ale všichni ho volí. Stejně tak je to i se sledovaností tohoto hudebního festivalu. Údajně nikoho nezajímá, ale všíchni se něj koukají.

13.2.2015 v 1:31 | Karma: 30,12 | Přečteno: 8112x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Sladká chuť italského karnevalu

Vánoce jsou šťastně za námi, odletěla i italská čarodějnice Befana, ale v Itálii tím svátky zdaleka nekončí. Ani jsme se nenadáli a už je tu období karnevalu, dnů plných veselí, zábavy a hodování.

26.1.2015 v 9:59 | Karma: 19,56 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Italské ženy jsou (ne)viditelné

Nedávno jsem někde četla, že italské ženy jsou neviditelné. Takový doplněk k úžasným italským mužům. Zpočátku mě to pobavilo a samolibě jsem souhlasila. Ano, my blonďaté, modrooké krásky z východní a střední Evropy jsme přece nejkrásnější. Větička o neviditelnosti ale zůstala v mé hlavě. Nevyšuměla jako ostatní nepodstatné věty. Uhnízdila se tam a jednoho dne na mě udělala baf.

13.1.2015 v 14:08 | Karma: 25,80 | Přečteno: 3777x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Toskánské mlsání (malá fotoreportáž)

Pro Toskánce, stejně jako pro všechny Italy, je jídlo vášní číslo jedna. A společný stůl je stejně důležitý jako rodina a kulinářské tradice.

17.12.2014 v 0:12 | Karma: 18,50 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana De Rosa

Italský vánoční stůl a nostalgie po českém kaprovi

S přicházejícím adventem se nás všech, kteří žíjeme v zahraničí, začíná zmocňovat stesk po domově, po našich českých Vánocích, po starých křesťansko-pohanských tradicích, na které si u nás tolik potrpíme. V Itálii totiž nic takového nezažijete. Vánoční stromeček se tady sice zdobí už na první adventní neděli, ale 24. prosince je ještě pracovní den.

15.12.2014 v 22:38 | Karma: 24,80 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Společnost

Zuzana De Rosa

Můj hříšný muž

Já jsem blázen do Italů, můj muž zbožňuje blondýnky z východní a střední Evropy. Slova jako Rusko, Polsko, Česko, Slovensko, Litva či Ukrajina v něm vyvolávají exaktické stavy.On nevidí dané země, ale jejich ženy. A vidí je pacholek všechny.

6.12.2014 v 19:40 | Karma: 21,42 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Ona

Zuzana De Rosa

Za všechno může Drupi

Pokaždé, když přistávám v Itálii, prožívám zvláštní pocit štěstí. Takové mrazení v zádech a šimrání v břiše. Stává se vám taky něco podobného? Je to stejný pocit jako když jste čerstvě zamilovaní, myslíte na svou lásku a točí se vám hlava. Já mám tento pocit už mnoho let a zvláštní je, že mě neopustil ani teď, co jsem se do Itálie přestěhovala.

1.12.2014 v 18:03 | Karma: 16,87 | Přečteno: 875x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Toskánskem sem a tam - fotoreportáž

Miluji procházky po toskánském venkově, kde v mnoha malých kamenných městečkách na vás dýchá tajuplné kouzlo dávných časů. Žiji tady v tom zaslíbeném kraji už 5 let a jeho krása mě nepřestává udivovat, neustále mám co objevovat, jako by Toskánsko nikde nekončilo.

13.11.2014 v 13:42 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Fotoblogy

Zuzana De Rosa

Italský temperament, aneb jak se z toho nezbláznit

Italský temperament je úžasný, neuvěřitelný, téměř neskutečný , ale mně někdy strašně leze na nervy. Italka ze mě zaplaťpánbůh nikdy nebude.

4.11.2014 v 10:18 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Dušičkový rej po italsku

Můj muž zítra mimořádně nejde do práce (ano i v sobotu Ital pracuje, natož aby tančil). Je totiž státní svátek Ognissanti, nebo-li Všichni svatí, po česku jedním slovem Dušičky, kterým tak nějak označujeme oba svátky - svatých i zesnulých.

31.10.2014 v 10:30 | Karma: 15,32 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Neotvírej, za dveřmi je kreveta

S odchodem do země, kde je tak neskutečně krásná příroda, jsem tak nějak počítala s tím, že se tam setkám i se zvířátky, s kterými se doma v Česku bežně nevídáme. Mé tušení se naplnilo v okamžiku, kdy mi na terase začaly přistávat 12 cm kobylky a po domě i v domě se proháněly jestěrky. Fóbii z obřích kobylek mám dodnes, ještěrky mi nevadí, protože s těmi se známe už z domova.

20.10.2014 v 10:41 | Karma: 15,72 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Ostatní

Zuzana De Rosa

Pohádky z Toskánska

Jako správná Češka miluji pohádky a legendy. Dělaly mi společnost celé dětství a doprovázejí mě dodnes. Věci tajuplné a nadpřirozené ve mně probouzejí nesmírnou zvědavost. Další vášní jsou pak příběhy spojené s nějakou slavnou historickou událostí, osobností nebo místem. Toskánsko je v tomhle ohledu nevyčerpatelné. Jako ta bezedná slánka od kouzelné babičky.

13.10.2014 v 18:19 | Karma: 14,80 | Přečteno: 797x | Diskuse| Cestování

Zuzana De Rosa

Jak (ne)odrovnat Itala

Musím říct, že česká kuchyně mi v Itálii téměř nechybí. Až na pár drobností jako je výborný český chleba, kyselé zelí nebo uzené maso, nemám za čím brečet. Zvlášť v létě si užívám hromady ovoce, zeleniny a ryb. Ovšem je pravda, že když se venku ochladí, mívám potřebu se realizovat v kuchyni a něco echt českého připravit.

10.10.2014 v 11:07 | Karma: 28,16 | Přečteno: 2364x | Diskuse| Ona

Zuzana De Rosa

Mé italské svatební zvony

Tak a je po všem. Má velká tlustá italská svatba skončila a já si musím postupně pomocí fotek uvědomovat, co jsem to vlastně provedla a co se v ten den semlelo, jelikož si z něj pamatuji pramálo.

8.10.2014 v 15:44 | Karma: 25,17 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Ona

Zuzana De Rosa

Papriky allá Pippa

Mám úžasnou tchýni. Jmenuje se Giuseppina, ale všichni jí říkají Pippa. Ačkoliv ji na jaře už bude 75 let, je to nezdolná Italka, s jižanskou náturou, která ještě před dvěma lety drandila na motorce po ulicích zdejšího městečka. Řídítka obložená nákupními taškami a helmou. Helmu na nich měla zavěšenou neustále, sloužila jen k tomu, aby mohla případnému policistovi vysvětlit, že už je stará, sklerotická bába a že si ji zapomněla nasadit. Když vyjela do ulic na staré motorce značky Ciao Ciao, volali známí mému muži do práce, že ohrožuje účastníky dopravního provozu i sebe, jednou tam, podruhé jinde.

6.10.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ona
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2178x
Píšu jen tak, pro radost.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy