Italský vánoční stůl a nostalgie po českém kaprovi

15. 12. 2014 22:38:29
S přicházejícím adventem se nás všech, kteří žíjeme v zahraničí, začíná zmocňovat stesk po domově, po našich českých Vánocích, po starých křesťansko-pohanských tradicích, na které si u nás tolik potrpíme. V Itálii totiž nic takového nezažijete. Vánoční stromeček se tady sice zdobí už na první adventní neděli, ale 24. prosince je ještě pracovní den.

Nerozněžní vás koledy ani pohádky v televizi. Pod talířem nenajdete šupiny, ani vám nikdo nerozkroji jablko, nehodí botou a ani to zlaté prasátko se tady nevyskytuje. Když odbije půlnoc, všichni se zvedají od stolů a odcházejí na půlnoční mši. Dárky přinese Babbo Natale až 25. prosince ráno.

Vánoční menu se skládá z převážně rybích chodů. Nečekejte ale žádné jednotné celonárodní menu jako je tomu u nás. Jídlo samo o sobě je výborné, jenže řada z nás takové menu připravuje na běžnou letní večeři a vánoční večer pak postrádá jakékoliv kouzlo výjímečnosti. Na večeři se sejde celá rodina a čekání na půlnoc tady tráví jídlem, hraním karet nebo louskáním ořechů či kaštanů. Čím víc na jih Itálie, tím větší štědrovečerní stůl budete potřebovat, protože tam se na cenone schází obrovské množství lidi. Stoly jsou přeplněné k prasknutí a najdete na nich spousty různého jídla.

capesante-gratine.jpg
Jako antipasto například salát z plodů moře (chobotnice, mušle, slávky, krevety) na studený či teplý způsob, koktejl z krevet na salátovém lůžku nebo gratinované slávky čí mušle sv. Jakuba.

gamberoni-crosta-sale.jpg


Jako primo bývají obvyklé spaghetti alle vongole či spaghetti allo scoglio (špagety s mušlemi či jinými mořskými příšerkami, které najdete na útesu), jinde třeba jen brodo con raviolli, což je silný hovězí vývar s těstovinami plněnými masem.

SECONDI-ORATA-AL-FORNO-CON-PATATAE-E-OLIVE-v2.jpg
Jako secondo pak mužete očekávat pečenou mořskou rybu (pražma, mečoun, branzino či kambala), mnohdy pečené spolu se zeleninou a brambory), fritovanou zeleninu nebo plody moře ve vaječném těstíčku - kroužky sépie, chobotničky, krevety nebo malé rybičky, a k tomu nikdy nesmí chybět všudypřítomný bílý chléb.images.jpg

V italském vnitrozemí, kde se ryby tolik nejedí, najdete na štědrovečerním stole např, pasta al forno (těstoviny zapečené v troubě), lasagne, plněné cannelloni či ravioli s ricottou a se špenátem. Dále pak vepřovou pečeni, či nadívanou rolku, opékané brambory a mnoho dalších dobrot.

Italové se tedy nedrží jednotného menu, ale naopak vymýšlejí a zkoušejí nové a nové recepty, jen aby ten stůl byl plný a vůbec nic na něm nechybělo.

Na závěr pak dostanete velký kus bábovky, plněné oříšky a kandovaným ovocem, kterou v Itálii nazývají Panettone, a která je zde tradičním vánočním symbolem, podobně jako u nás vánoční cukroví. Její chuť se dá vylepšit, když si ji namažete vanilkovým krémem.

My holky, co žijeme s našimi rodinami na Apeninském poloostrově, pociťujeme vánoční nostalgii obzvlášť silně. Ty šťastnější z nás odjíždějí užít si kouzla Vánoc do Čech, ale většina zůstává v Itálii, a tak neustále vymýšlíme, jak je vylepšit a ozvláštnit a jak do nich vnést kousek našich tradic.

Hodně záleží na tom, jakým způsobem se každá z nás dokázala prosadit a jakou pozici si v italské rodině vybudovala. Takže jednoduše řečeno: jaké si to uděláš, takové to máš. Některé se snažíme zkombinovat českou vánoční tabuli s tou italskou, abychom diplomaticky uspokojily všechny chutě, jiné zase striktně dodržují tradici a jejich italští partneři to přijímají s uspokojenim. Jedno je ale jasné nám všem - to, že kapra na italském vánočním stole mít nebudeme. Není totiž téměř nikde k sehnání. Navíc Italové sladkovodní ryby jedí málo a kapr je pro jejich chuťové pohárky velmi podřadný tvor, kterého nejedí prakticky vůbec. Můj muž háže kapra zpátky do vody a ani by ho neochutnal. Nahrazujeme jej tedy jiným druhem ryby, výborná je například pražma, opečená v troubě s černými olivami. Jinde zase třeba upečou v troubě královské krevety na olivovém oleji s petrželkou. Bramborový salát většinou Italům chutná, jen se vždycky trochu naježíme, když říkají, že je moc dobrá ta insalata russa (ruský salát).

melagrana.jpg

Naše cukroví máme samozřejmě už dlouho dopředu napečeno a spousta zimního ovoce, pečené kaštany a různé druhy ořechů pak vyplňují čekání na půlnoc.panettone.jpg

V česko-italské rodině ale po štědrovečerní večeři zazvoní zvoneček a jde se ke stromečku rozbalovat dárky. Na tuhle tradici si žádná z nás nenechá sáhnout. To platí především v rodinách, kde jsou děti. A půlnoční mše je pro všechny velmi příjemnou záležitostí, která pohladí ducha a rozehřeje lidská srdce. Mnohdy rozehřeje i těla, protože farář má připravený malý bufet s vínem a Panettone.

Druhý den je ve znamení rodinného oběda u příbuzných, který opět trvá do večera. Vaří tchýně a na menu o deseti chodech si dá patřičně záležet. Děti si znovu rozbalí dárky, které je čekají tentokrat u prarodičů a jsou maximálně spokojené.


Přesto všechno nás stesk po pravých Vánocích, těch našich, neopouští. Každá z nás si v sobě nese spousty vzpomínek na teplou maminčinu náruč, kouzlo vyhřátého a voňavého domova či procházek venku, kdy pod nohama křupe sníh a tváře vám zčervenají mrazem.

Autor: Zuzana De Rosa | pondělí 15.12.2014 22:38 | karma článku: 24.80 | přečteno: 1387x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.02 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2119

Píšu jen tak, pro radost.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...